Optische illusies

Daar er op het internet weinig artikels te vinden zijn over optische illusies, heb ik hier een volledige pagina over geschreven met leuke voorbeelden. Optische illusies zijn puur gezichtsbedrog: je ziet iets wat in werkelijkheid niet of anders is! Met andere woorden: alle onderstaande voorbeelden worden door de hersenen anders geïnterpreteerd. We beginnen eenvoudig…
 • Geloof het of niet, maar bij onderstaande optische illusie heeft vierkant A dezelfde kleur dan vierkant B. Geloof je het niet? Test het maar eens met een kleurindicator!
 
 • Onderstaande figuur is een ‘onmogelijke’ figuur en kan niet gerealiseerd worden. Hij werd ontworpen door Roger Penrose, in 1958:
 
 • Kijk naar onderstaande afbeelding. Je ziet zwarte bolletjes aan de kruisingen. Puur gezichtsbedrog!
 
 • Misschien zegt de naam (Maurits Cornelis) Escher jou iets? Hij was een zeer bekende Nederlandse kunstenaar (1898 - 1972). De eerste figuur is zijn bekendste creatie:
 
 • Links zie je een woedend gezicht, rechts een neutraal. Ga even 5 meter van je beeldscherm staan en be amazed!
 
 • Geloof het of niet, maar onderstaande lijnen zijn recht, controleer desnoods maar met een meetlat:
 
 • Hieronder mijn favoriete optische illusie. Ontdek welk hersenhelft jij het meest gebruikt. Draait de vrouw rechts of linksom? Draait het meisje tegen de klok in? Dan gebruik je jou linkerhersenhelft het meest (logisch denken, wiskunde en taal, realistisch denkend). In het omgekeerde geval gebruik je meer de rechterhelft (ruimtelijk inzicht, gevoel, filosofie). Concentreer je op het meisje, en probeer haar andersom te laten draaien, dit is mogelijk!
 
 •  De kamer van Ames:
 
 • Probeer de kleuren één voor één op te noemen (NIET de tekst). Niet gemakkelijk: je rechter hersenhelft zegt de kleur, terwijl je linker hersenhelft de kleur leest.
 
 • Kan jij de uitleg van volgende optische illusie lezen?
  Ook een goochelaar kent deze technieken, en past het concept van gezichtsbedrog en optische illusies vaak toe. Binnenkort komen op deze pagina nog meer illusies te staan!
Deel deze pagina op:Plaatsen/stemmen op NUjij Voeg toe aan je Google bladwijzers Plaats dit bericht op Twitter Geef dit als tip aan je Hyves-vrienden Voeg toe aan je Facebook-profiel Deel met je MySpace-vrienden Deel met je LinkedIn-contacten Abonneer je op de RSS-feed van deze site

6 Responses to Optische illusies

 1. katia en alana says:

  zoooo cool vooral de danseres is top ;)

 2. kiara says:

  leuk vind ik

 3. Bart says:

  ik vind die van de danseres wil cool, het lukt me alleen niet om haar andersom te laten draaien

 4. Roos says:

  Coole site! Wanneer komt er nog meer op te staan? Ik kan niet wachten!

 5. Merel says:

  Dat dansende meisje is echt vet, mij lukte het om hem om te draaien. Gewoon door je heel erg te focussen op het plaatje.

 6. kayla says:

  die danseres draait bij mij de ene keer met de klok mee en de andere keer tegen de klok in.
  maar het is idd wel nice
  die laatste kon ik gewoon lezen en met die kleuren kon ik ook.
  en staat in die kamer van ames het plafond niet scheef?
  ik zie bij die zwarte bolletjes wel witte geen zwarte
  doedels
  ps ik weet wel hoe de rest werkt

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>